SPP datoer 2024
Vindere af SPP 2023
Reportage fra 3. runde af SPP 2018
Det blev endnu en fantastisk runde i SPP denne dejlige, varme mandag eftermiddag i Sydhavnen. 43 hold på banen – 35 inriggere og 8 coastalbåde og sidste hold kom i mål 10 minutter i lukketid. Det kunne ikke være bedre. Vind- og strømforhold var gode og det gav rimeligt hurtige rotider.
Manglende reportage fra 2. runde af SPP i Hellerup
Jeg må erkende at mit arbejde tager meget tid fra mig og med en datter med en masse sports- og fritidsaktiviteter, lykkedes det mig ikke at finde tiden til at skrive en reportage fra 2. runde. Det er første gang i meget lang tid det er sket og jeg håber ikke det gentager sig foreløbig. Til gengæld bliver jeg nok nødt til at skrue lidt ned for omfanget af reportagerne, for at få dem færdiggjort. Der skete ikke de helt store overraskelser i 2. runde, som jeg kunne have skrevet om, men det var tæt på! “KVIK 1” var bare 4 sekunder fra at presse sig foran de sejrsvandte roere på “Rammstein”-holdet. Der var bemærkelsesværdigt mange hold fra 1. runde som ikke stillede op i 2. runde, men nogle af dem var kaninhold fra Sydhavnen, som endnu ikke er klar til det åbne vand på Øresund.
Inriggerkonkurrencen
Efter det meget tætte løb i 2. runde, hvor “Rammstein” kun var 3 sekunder foran “KVIK 1” tager de en noget mere komfortabel sejr i denne runde. Der er denne gang 26 sekunder ned til “KVIK 1” på trods af at vandet og vejret burde være mere til Kvikkernes fordel. Men måske at strømmen har mere at skulle have sagt end man lige skulle tro. “POP Signal” ror en rigtig stærk runde, uden Captain Parker, så nu må vi se om han kan kæmpe sig tilbage på holdet til næste runde :) “Hold 2” fra Hellerup Rk ror også rigtig stærkt og snupper 4. pladsen, efter de fik modstand på Øresunds bulede vand i 2. runde og dér måtte tage til takke med en 8. plads.
Længere nede på listen er det bemærkelsesværdigt at se “ARK Hellfish” ro dagens hurtigste tid i 4-åres (sammen med “Rammstein”). Det er den garvede Asbjørn Adsersen der, så vidt vi er orienteret, har fået fire nye og brølstærke roere fra i år og sidste år, samlet og bliver pisket afsted. Hvis de fortsætter de gode takter, kan de sagtens ende med at presse sig ind i top 5, senere på sæsonen. I det hele taget er der godt med inrigger-aktivitet i ARK i år. Sidste år havde ARK tre hold med i næsten hele sæsonen, mens det i år ser ud til at de har fem stabile hold med. Det er godt at se “ARK Oldstars” tilbage på banen med Ken Øxby og hans stærke drenge, heriblandt ARK’s formand Per Ottesen. Det ser ud til at sidste års 4-åres “ARK Åresome” er blevet splittet op til to 2-åres, hvor den ene fortsætter med samme navn og den anden er døbt “Black Star”. Desuden er vinderne af sidste års Rising Star konkurrence “ARK Halfway” også med i år.
Rising Star konkurrencen
Hellerup Dame Roklubs “Yes we can” tager endnu en stensikker 1. plads i denne runde, men som vi lovede efter 1. runde ville vi hold øje med om deres erfarne klubkammerater på hold 301 ville komme tættere på i de næste runder. Det ser ud til at “Yes we can” har skruet op for dampen i 3. runde, for de var lidt over 1½ minut hurtigere end hold 301 i både 1. runde og i 2. runde, mens forspringet var øget til over 2½ minut i 3. runde. Dog kom “SAS Senior 2” susende ind på 2. pladsen, lige under et minut efter vinderne og er måske de nye udfordrere til de stærke piger fra HDR. Kristian Bøckhaus er kommet ind på holdet og det ser ud til (meget passende) at give SAS-holdet vinger.
På en delt 3. plads ligger “Ro-kaden” fra SAS og hold 301 fra HDR. Det er de samme to hold der indtager 2. og 3. pladsen i den samlede stilling, med et lille hul ned til “Nordenvinden 1” på 4. pladsen, så som tingene ser ud lige nu, bliver “Yes we can” svære at fravriste den samlede 1. plads, mens hold 301 og “Ro-kaden” kommer til at kæmpe hårdt om den præmiegivende 2. plads.
Coastalkonkurrencen
Coastalconkurrencen er ualmindelig tæt i år og i denne runde har vi igen en ny vinder. Det er DSR’s “Hold 1” der for første gang i sæsonen snupper en 1. plads, 19 sekunder foran KVIK kostald på 2. pladsen. På 3. pladsen, kun 4 sekunder efter KVIK, kommer DSR’s “Hold A”, som ellers vandt overbevisende i 2. runde. Der er små to minutter ned til HDR’s “Madammerne” på 4. pladsen, så det ligger klart at de tre hurtigste hold lige er et niveau over resten af feltet. I den samlede stilling fører “KVIK kostald” med mindst mulig margin til DSR’s “Hold 1”, der igen fører med et enkelt point til “Hold A”. Det er lidt af en gyser, hvem der ender med at trække sig sejrrigt ud af den kamp, når stillingen skal gøres op til efteråret.
“Madammerne” fra HDR kunne nok godt have fået en lidt bedre tid, hvis ikke de var roet forbi SPP-vendebøjen ved havnebadet. De sagde at de ikke kunne genkende den, da der ikke stod SPP på den og derfor kom de til at ro lidt for langt. Men der har faktisk ikke stået “SPP” på den bøje på noget tidspunkt, så det er bare med at kigge grundigt på vores SPP-kort på hjemmesiden og indprente sig placeringerne.
Masser af kaniner der øver sig i SPP
Vi har bemærket at der er mange hold der tager nogle af dette års kaniner med ud og prøver sig selv af i SPP. Det er da skønt at se de forskellige nye hold give den gas ude på banerne og vi bemærker at de faktisk klarer sig ganske godt og slet ikke falder igennem på resultatlisten. “KR’s Jyder” har været ude og give den gas ved de to første runder i Sydhavnen og hver gang er der nøje blevet studeret hvor store og forskellige alle ens vabler kan være.
Det lover godt for kaninkonkurrencen som starter efter sommerferien og husk at jo flere hold der deltager i mindst tre af de fire runder, jo flere hold vil modtage præmier. Mindst seks deltagende hold udløser præmier til 2. pladsen og ved mindst 10 deltagende hold er der også præmier til 3. pladsen. Det samme gør sig gældende i Coastal- og Rising Star konkurrencen.
En kort forklaring på Handicapfaktor-reglerne
Vi har fået et par henvendelser på det sidste omkring beregning af Handicapfaktor til de enkelte hold. Handicap-reglerne er en indviklet størrelse, men vi kan prøve at beskrive det kort: Mænd er generelt sat til at kunne ro 7% stærkere end kvinder, hvis de ellers er lige gamle. Fx er en mand på 28 år sat til H=1.00 mens en kvinde på 28 år er sat til H=0.93. Derfor kan selv unge kvinder have lavere H-faktor end ældre mænd. Det er først når en mand bliver 62 år, at hans H-faktor når under 0.93.
En 2-åres inrigger er sat til H=1.00 mens en 4-åres inrigger er sat til H=1.13 (bør ro 13% hurtigere). Denne faktor ganges på holdets samlede handicap.
Faste styrmænd i båden (der slet ikke ror et eneste tag) må udelades fra holdet og dermed handicapberegningen.
Desuden er der en 5% regel der beskriver at hvis der er en eller flere roere der har mere end 5% lavere H-faktor end den roer med højest handicap, vil den roer med lavest H-faktor få den reguleret op til nøjagtig 5% lavere H-faktor ift. den roer med højest H-faktor.
Vi tager et eksempel. Et 2-åres-hold består af en mand på 28 år, en kvinde på 28 år og en kvinde på 40 år. Det giver følgende H-faktor for hver roer:
Roer 1: Mand, 28 år: H=1.000
Roer 2: Kvinde 28 år: H=0.930
Roer 3: Kvinde 40 år: H=0,911
Bådens handicap: H=1.00
Som det ses har både roer 2 og 3 en H-faktor der er mere end 5% lavere end roer 1, men det er kun den roer med lavest H-faktor (roer 3) der så skal reguleres til 5% lavere H-faktor end roer 1: 1.00 – 5% = 0.950
Så regnestykket kommer til at se således ud: 1.000 + 0.930 + 0.950 / 3 = 0.960
På det hold der vandt i 3. runde (Rammstein) får den kvindelige roer reguleret sin H-faktor op med hele 8%. Så man kan altså stadig få en god H-tid, selv om man rammes hårdt af 5% reglen.
Forkerte årstal og køn
Der har været en del forkerte årstal og køn på nogle af dette års roere, som efterhånden skulle være rettet. Det gode er at selv om det først opdages et par runder inde i turneringen, vil rettelsen slå igennem på alle runder, når den samlede stilling skal gøres op. Dog er det for stort et arbejde at rette i de enkelte runders resultatlister, så med mindre det er et hold der uretmæssigt har fået en første- eller sidsteplads, vil det ikke blive opdateret i listen.
Der kan stadig være en enkelt roer eller to som måske stadig har et forkert årstal eller køn hæftet på sig, så vi beder om at I lige checker jeres hold igennem (gerne på flere runder) for at vi sikrer os at vi beregner den korrekte H-faktor til jeres hold.
Grunden til at disse fejl kan opstå er at det er en masse manuelt arbejde vi skal lave – særligt i de første to runder – og der kan godt snige sig en tyrkfejl ind, uden at vi opdager den. Vi har også bemærket at nogle roere bliver tilmeldt med forskellige årstal fra runde til runde og så er det lidt svært at gætte sig til det rigtige årstal.
Vi ses på torsdag i Hellerup!
Hilsen Hjalte, Søren, Jytte, Kurt og Kenny